Keyed Into Hyatt
The Official Blog of Hyatt Hotels & Resorts
PARAZ_P092_Terrace_Landscape__66026

July 21, 2014
Hotel Openings & Development

Students Compete to Redesign the Historic Hotel du Louvre

Exciting news from Paris!

Our colleagues at the Hotel du Louvre – Paris, a Hyatt Hotel have teamed up with École Camondo – the Parisian product design and interior architecture school – to restore the iconic hotel back to its original grandeur. The theme chosen for the school’s fourth year student projects was hotels, which gave Hyatt with a rare opportunity to collaborate with 53 final year students on a unique design project.

Over the course of twelve weeks, the students came up with their concepts and produced detailed plans for a refurbishment of numerous areas, including the hotel’s lobby, restaurant and bathrooms. This was no straightforward task! The students had to develop fresh ideas to create a timeless, refined and contemporary atmosphere for the hotel, while also highlighting the historical beauty of the structure and respecting its iconic Parisian features. Every last detail was considered from room layout to furnishings to materials to define the look and feel.

We are extremely proud of the unique features the Hôtel du Louvre offers and didn’t want plans that would alter them too drastically. One of those features is the internal courtyard’s glass roof, the original of which still exists but is currently under a protective cover installed as a safety measure during World War II. We also take great pride in the fact that the Hôtel du Louvre is the only hotel in Paris that can boast a different view of Paris from each of its four sides. Additionally, the hotel is steeped in history, with famous guests such as the British Royal Family in the early twentieth century and the psychologist Sigmond Freud, who wrote one of his books during a stay in the hotel.

Fanny Guibouret, general manager at the Hôtel du Louvre, said all of the students had excellent ideas, but the top projects included imaginative designs for the lobby, such as opening the space to show off its two-storey-high ceilings, which would also allow guests to both circulate the area and relax in new secluded alcoves. Other top ideas included exposing the impressive wine cellar below.

Thanks to her professionalism, respectful attitude, and thorough understanding of our needs, Marion Pierru won the contest. The judges believed she managed to develop an innovative spatial approach while respecting the hotel’s history.

Congratulations, Marion!  We look forward to seeing the final result!

Share This